↑ Return to Cursuri și evenimente

Specialist Arii Protejate

Fundatia ProPark si noua certificare SAP

ProPark – Fundația pentru Arii Protejate este principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare în România, având în același timp un rol activ în rețelele europene și mondiale care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate și conservare, implicit prin proiecte, consultanță și mentoring.

Fundația ProPark a fost înființată în anul 2008 pentru a găsi soluții la problemele legate de sistemul de arii protejate din România și pentru a răspunde acestor provocări. Pe baza celor mai bune practici şi a experienţei, promovăm integrarea și crearea de rețele, fundatia construieste si contribuie la dezvoltarea capacităţilor instituţionale cât și a celor individuale, oferind sprijin şi rolul de facilitatori, toate cu scopul de a forma reţele de profesionişti care să promoveze cauza conservării naturii și să își aducă aportul în cel mai bun mod cu putință.

In viziunea ProPark, România are o reţea de Arii Protejate eficientă, gestionată de profesionişti competenți şi dedicaţi, sprijiniţi de ProPark, organizație de referință în formarea profesională pentru managementul ariilor protejate din Europa de Est. Misiunea asumata este dedicata beneficiului societăţii, vizind îmbunătăţirea competențelor persoanelor direct sau indirect implicate în managementul ariilor protejate, pentru a-i ajuta să conserve mai bine patrimoniul natural şi cultural. Acest lucru se va realiza prin activități de pregătire profesională de calitate, prin consiliere și sprijin tehnic oferit echipelor din arii protejate”.

ProPark crede cu tărie în rolul important al oamenilor cu înaltă calificare în construirea viitorului în jurul valorilor centrale reprezentate de Natură şi Cultură. ProPark are o echipă de oameni motivaţi şi entuziaşti ce consideră că ariile protejate sunt esenţiale pentru a demonstra că Natura oferă răspunsuri la multe – dacă nu la cele mai multe – din problemele critice ale societăţii noastre moderne.

Specialist Arii Protejate

Programul de formare profesională Specialist Arii Protejate este cel mai complex program de formare profesională la nivel național pentru arii protejate, un program de formare profesională tip învățare mixtă, o combinație de cursuri online (www.proparktraining.ro) și sesiuni de formare față în față (60 ore) ce oferă participanților oportunitatea de a dobândi competențe specifice pentru administrarea eficientă a ariilor naturale protejate, contribuind în acest fel la promovarea acestora ca zone model pentru conservarea și utilizarea durabilă a resurselor naturale.  

12 formatori cu experiență practică coordonează învățarea în mediul online pe platforma www.proparktraining.ro, un mediu inovativ de învățare, interactiv și adaptat la nevoile de învățare ale tuturor participanților.  Cele 60 ore față în față sunt concentrate în 10 zile intense de studiu, dezbateri, analiza studiilor de caz, exemple extrase din experiența trainerilor sau bunele practici naționale și globale legate de managementul ariilor protejate, lucru în echipă și elaborarea unui proiect de gestionare a unei arii protejate.

Programul oferă participanților oportunitatea de a-și dezvolta competențele pentru a susține cu succes examenul final, dar mai ales pentru transferul conceptelor abordate în curs în scenarii din viața reală și gestionarea eficientă a ariilor protejate.

Absolvenții programului primesc certificat de absolvire eliberat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Ministerul Educației Naționale (pentru ocupația Specialist Arii Protejate, cod COR 213306).

La ora actuală în România există 63 persoane certificate la nivel național în ocupația ”Specialist Arii Protejate”. Contactele acestora sunt disponibile aici: http://www.proparktraining.ro/static/contacte-sap-national.html

Cursurile on-line oferite de ProPark pentru studentii de la programul de master, ce doresc sa devina si SAP sunt:  Relația cu comunitățile în arii protejate, Comunicare- elemente de bază, Legislație pentru arii protejate, Comunicare- elemente de bază, Oportunități de finanțare în arii protejate, Arii Protejate- elemente de bază, Planificarea strategică pentru managementul durabil al resurselor naturale .

Pentru completarea formării și obținerea certificării SAP, cursanți vor urma un modul intensiv, de două săptămâni, într-o arie protejată, în iunie, 2017, cu următoarea tematică:

Comunicare pentru arii protejate / Coordonator Alina Alexa

Managementul operațional al ariilor protejate / Coordonator Tiberiu Chiriches

Managementul conservării biodiversității / Coordonator Zoltan Szabo

Relația cu comunitățile / Coordonator Alina Ionita

Monitorizarea eficienței managementului ariilor protejate / Coordonator Tiberiu Chiriches

Legislație pentru arii protejate / Coordonator Mihai Togor

Tehnici de interpretare a naturii / Coordonator Bogdan Papuc

Educație pentru natură / Coordonator Horatiu Popa

Managementul voluntarilor în arii protejate / Coordonator Laura Istrate

Ecoturism  și managementul vizitatorilor / Coordonator Andrei Blumer