- Proiectul GEO-SUST susține inițiativa de dezvoltare a Geoparcului Ținutul Buzăului, ca motor de dezvoltare economică sustenabilă, ce își propune să creeze un echilibru între dezvoltarea socio-economică și protecția mediului. Consorțiul proiectului este format din 7 entități de cercetare, 5 din România, (Institutul de Geodinamică al Academiei Române, Universitatea București, Institutul Geoecomar, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Muzeul Țăranului Român) și 2 din Norvegia (Telemarksforsking și Norges – og biovitenskapelige miljØ og biovitenskapelige universitet – Unversitatea pentru Științele Vieții). Parteneri sunt Aurland naturverkstad, Gea Norvegica Geopark și postul de televiziune Digi WorldTema de cercetare Schimbari climatice si dezvoltare durabila in Geoparcul Tinutul Buzaului
Conceptele de Geoconservare, Geoparc, Geo-diversitate, Dezvoltare durabilă reprezintă subiecte de lucru complexe, iar perspectivele de abordare ale acestor teme pot varia în funcție de pregătirea anterioară a studenților și de viziunea proprie.
Acest studiu de caz în Geoparcul Aspirant Ținutul Buzăului își propune să creeze un context de lucru în care studenții cu backgound interdisciplinar să aprofundeze împreună probleme legate de conservarea patrimoniului natural și cultural, de dezvoltare durabilă și revitalizarea comunităților și să colaboreze în realizarea unei teme care să reflecte capacitatea creativă a acestora.
Studiul se va baza pe datele și informațiile rezultate în urma proiectului europen de cercetare aplicată GeoSust, care vine în sprijinul Geoparcului Aspirant Ținutul Buzăului. Studenții vor avea sprijinul echipei de implementare al Geoparcului Ținutul Buzăului.Tutori
Răzvan-Gabriel Popa – Este inginer geolog specialist în geoconservare și dezvoltare durabilă. A absolvit masterul de Geobiologie aplicată în conservarea patrimoniului natural și cultural în anul 2014 și a urmat cursurile de licență ale Universității din București, Facultatea de Geologie și Geofizică. În prezent urmează un program de doctorat la ETH Zürich, în vulcanologie. A format în anul 2013 echipa Geo-Team (echipă interdisciplinară, formată din tineri specialiști în domeniile științelor pământului, științelor vieții, științelor umane și IT, a cărei activitate principală este implementarea Geoparcului Aspirant Ținutul Buzăului), pe care o coordonează de atunci. Este inițiatorul și Managerul proiectului internațional GeoSust, care a revigorat inițiativa Geoparcul Aspirant Ținutul Buzăului și este managerul Geoparcului aspirant. Activitatea sa științifică include articole în reviste precum Geoheritage și Bulletin of Volcanology și participări la conferințe internaționale specializate în geoparcuri și geoconservare.
Alice Popa – Este absolventă a Masterului de Geobiologie aplicată în conservarea patrimoniului natural și cultural, specializată în geoconservare, dezvoltare durabilă și studii culturale. A urmat cursurile de licență ale Universității din București, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și la Facultatea de Geografie, precum și un curs de master în cadrul Facultații de Limbi și Literaturi Străine în Studii Culturale Balcanice. Din 2013 este membru al echipei Geo-Team (echipă interdisciplinară, formată din tineri specialiști în domeniile științelor pământului, științelor vieții, științelor umane și IT, a cărei activitate principală este implementarea Geoparcului Aspirant Ținutul Buzăului). Din 2014 este membru al echipei proiectului european de cercetare aplicată GeoSust. Activitatea sa științifică include articole în reviste precum Geoheritage și participări la conferințe internaționale specializate în geoparcuri și geoconservare.
Coordonator Alexandru Andrasanu
↑ Return to Cercetare